Heb jij al ooit van Accoya hout gehoord?

De kans is, eerlijk gezegd, klein dat je ooit al van Accoya hout hebt gehoord. Dat heeft een simpele reden. Accoya hout komt niet van de Accoya boom. Die boom bestaat namelijk niet. Toch gaat het hier om kaarsrechte, vormvaste planken van echt hout. Hoe dat dan zit? Let op! Accoya hout wordt gemaakt van de snelgroeiende naaldboom Pinus Radiata. Deze boom heeft van zichzelf al de eigenschap dat hij kaarsrecht is. Om de duurzaamheid te verbeteren wordt het hout van deze boom bewerkt met azijnzuur. Zo gaat de Pinus Radiata van niet duurzaam hout naar zeer duurzaam Accoya hout. Je kunt erop vertrouwen dat deze houtsoort niets meer doet. Hij krimpt niet meer, hij zet niet meer uit en hij trekt niet meer krom. Dat zijn allemaal eigenschappen waar in de bouw veel waarde aan wordt gehecht.

Accoya hout is ook nog eens gemakkelijk te bewerken

Je kunt met Accoya hout veel dingen doen. Zo is het uitermate geschikt voor gebruik binnenshuis, bijvoorbeeld als kozijnprofielen hout. Maar ook buitenshuis kun je met Accoya hout heel goed uit de voeten. Je kunt er schitterende vlonders van maken, maar ook de mooiste deuren en gevelbekleding. Ook in de weg- en waterbouw wordt deze houtsoort veel gebruikt. Je ziet het, door een speciaal proces kan van niet duurzaam hout duurzaam hout worden gemaakt.

Je kunt zelf ook verduurzamen

Dat hoef je natuurlijk niet te doen met het hout dat je koopt, maar je kunt wel je huis verduurzamen door dit hout te gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld als gevelbekleding en zorg er zo voor dat je gevel beter geïsoleerd is. De warmte in je huis kan dan minder goed ontsnappen en blijft dus beter in je huis. Deze oplossing kan je, op termijn, veel geld besparen. Je stookkosten zullen een stuk lager worden en ook blijft je huis beter warm in de winter en koel in de zomer.

Wil je het groots aanpakken?

Kies dan voor zonnepanelen op je dak en zorg ervoor dat je je eigen energie kunt opwekken. Dat is snel te regelen en ook in de winter levert het direct een voordeel op. De zon schijnt immers altijd. Je kunt precies bijhouden hoeveel je zelf opwekt en hoeveel je nog afneemt van je energieleverancier. Je zult zien dat je vaak meer opwekt dan je hoeft af te nemen. En dat is goed nieuws voor het milieu én voor je portemonnee. Ook de isolatie van de rest van je huis kun je nog even nakijken. 

Meer Berichten uit deze Categorie

Woonaccessoires maken met steigerbuizen

Natuurlijke materialen en industriële ontwerpen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in het interieurontwerp en bij het zelf maken van woonaccessoires voor thuis....

Tips voor wie zijn huis wil laten schilderen

Ben je net verhuisd en wil je het huis voor het inhuizen nog even een goede make-over geven? Of woon je al een tijd...

Zonnepanelen kopen? hier is jouw eenvoudige gids!

Als je overweegt om je eigen stroom op te wekken, dan is dit de perfecte gids voor jou! In deze blogpost gaan we het...

Een dressoir kast in je woonkamer: stijl en functionaliteit gecombineerd

De woonkamer is het hart van elk huis. Het is de plek waar we ontspannen, waar we samenkomen met familie en vrienden, en waar...