Veel mensen dromen ervan: een unieke uitvinding bedenken waar heel veel mensen veel aan hebben. Zo maak je natuurlijk je eigen stukje geschiedenis en wie wil dat nu niet. In het verleden waren er ook wel TV programma’s die het uitvinden van nieuwe gebruiksvoorwerpen of ideeën aanmoedigden. En daar kwamen natuurlijk de meest bijzondere uitvindingen uit. En laten we eerlijk zijn: soms heb je geluk. Dan is jouw uitvinding een gat in de markt en laat je niet alleen je naam in de geschiedenis na, maar verdien je er ook nog leuk aan. Dat is natuurlijk ook iets waar veel mensen van dromen. Maar als je dan je unieke uitvinding hebt gedaan, dan is het wel belangrijk dat je je zaken goed regelt. Anders kan het zomaar zo zijn dat anderen er met jouw uitvinding en met jouw geld vandoor gaan. Octrooi aanvragen is dus het devies. Of vraag je een patent aan? Wat is eigenlijk het verschil?
Octrooi en patenten
Wat is het verschil tussen octrooien en patenten? Is er eigenlijk wel verschil? Ja, dat is er. Als eerste is het goed om te weten dat patent het Engelse woord is voor het Nederlandse woord octrooi. Je kunt de woorden in het gewone taalgebruik door elkaar gebruiken en dat gebeurt dan ook. Toch is de Nederlandse officiële benaming voor het exclusieve recht op een uitvinding octrooi. In Nederland vraag je dan ook een octrooi aan. Een octrooi kun je niet zomaar aanvragen, daar zitten per land ook verschillen in. In Nederland gaan we uit van het volgende: Geheimhouding. Dit betekent dat jouw uitvinding nog helemaal niet gezien mag zijn. Niet tijdens een presentatie, maar ook niet online of waar dan ook. Niemand mag er van weten op het moment dat je octrooi aanvraagt. In Nederland wordt een octrooiaanvraag bovendien altijd verleend en geregistreerd en pas later wordt onderzocht of hij terecht is afgegeven. En natuurlijk zijn er in elk land, dus ook in Nederland, kosten verbonden aan het aanvragen van een octrooi. Die kunnen per land erg verschillen.
De moeite waard
Een octrooi aanvragen kost tijd, maar kan zeer de moeite waard zijn. Bovendien zijn er deskundigen die je goed kunnen helpen en je kunnen adviseren. Dus heb je een unieke uitvinding? Verdiep je eens in wat je kan doen om jouw gedachtengoed te beschermen. Wie weet heb je iets unieks in handen en dat wil je toch niet kwijt raken?